2016. április 5., kedd

Kis nyitónapi homerun-történelem

A Yankees csapatneve évtizedről évtizedre egyet jelentett a nagyvágókkal, akármikor látogatott ki a (régi vagy új) Yankee Stadiumba a nagyérdemű, mindig számítani lehetett a tűzijátékra.

A Bronxi Bombázók a nyitónapokon is hűek maradtak a nevükhöz: eddig kereken 100 hazafutást ütöttek a Jenkik, összesen 61 különböző játékosunk küldte ki a nézőtérre a labdát. Legutóbb tavaly Brett Gardner a Toronto ellen.



Nem meglepő módon a legtöbb Opening Day home run Babe Ruth nevéhez fűződik a csapat történetében. Babe összesen 5 homerrel büszkélkedhet karrierje során a nyitómeccseken, ebből kettőt ráadásul egy napon hozott össze: 1932 április 12-én. Külön érdekesség, hogy nem ő volt az egyetlen, aki duplázott ezen a meccsen: Samuel Byrd szintén vágott két hazafutást. Az ellenfél a Philadelphia A's volt. Nem ők voltak azonban az egyedüliek két hazafutásos nyitómeccsel. Russ Derry (1945-ben a Boston ellen), Mickey Mantle (1956-ban a Washington ellen), Roger Maris (1960-ban a Boston ellen) és Joe Pepitone (1963-ban a Kansas City ellen) szintén sikerrel terrorizálta az aktuális ellenfél dobóit.

Össz-hazafutások számában Ruth után következik a rangsorban Yogi Berra, Matle és Jorge Posada 4-4 home runnal. 

És mi szól nagyobbat egy Opening Day home runnál? Nyilvánvalóan egy Opening Day grand slam!

A Yankees történetében négy játékos ütött ilyet eddig. A fent említett Russ Derry egyik homárja telebázisnál jött '45-ben, Bobby Murcer csereütőként beállva ütött egyet 1981-ben a Texas ellen, Alfonso Soriano 2003-as szalámija a Blue Jays otthonában a mai napig emlékezetes, csakúgy mint legutóbb Alex Rodriguez 2006-os Oakland elleni zúzdája.

Most, tíz évvel később reméljük, hogy A-Rod növeli GS-jeinek a számát. Csakúgy, mint a Yankees a kezdőnapi győzelmeinek a számát. Eddig 63-49-1 a csapat mutatója, ebből az otthoni nagyon jó 35-16-1, az idegenbeli nem túl acélos 28-33.

Hajrá Yankees!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése